AmperaPort van AmperaPark

AmperaPark tovert parkeerplaatsen om tot energiesystemen

Menigeen zal zich hebben afgevraagd hoe de zonnepanelen op die op een woning of bedrijfspand zijn geplaatst, het beste kunnen worden gebruikt om elektrische auto’s op te laden. Amperapark heeft daar een pasklare oplossing voor. Dit nieuwe bedrijf kan parkeerplaatsen namelijk omtoveren tot slimme, groene energiesystemen.

Dit gebeurt door de plaatsing van de AmperaPort. Een carport met geïntegreerde zonnepanelen. Deze geeft niet alleen schaduw en bescherming maar genereert ook zonne-energie. Deze carport kan bij een woning worden geplaatst maar is vooral bedoeld om boven meerdere parkeerplaatsen tegelijk te plaatsen. Dat kan in een woonwijk zijn, of bij een winkelcentrum, maar ook bij bedrijven. In het laatste geval kunnen medewerkers hun auto tijdens werktijd eenvoudig en comfortabel laden onder een AmperaPort. Op die manier wordt elektrisch rijden niet alleen makkelijker gemaakt naar ook gestimuleerd.

Managing director Richard Kokhuis vertelt in een interview met Kennispark Twente, een van de initiatiefnemers van het project: “Op het vliegveld Düsseldorf-Weeze zag ik vier jaar geleden 1400 plekken overkapt met zonnepanelen. Dat zette me aan het denken. Kunnen we een concept bedenken voor het opwekken van stroom en het laden van elektrische auto’s op dezelfde plek? Een concept dat niet alleen functioneel is, maar ook uitstraling heeft en gebruik maakt van innovatieve technieken om echt een verschil te maken in de energietransitie?” Hij liet de kansen onderzoeken, evenals de benodigde technologie en de constructie. “Wat bleek, we kunnen op eenvoudige wijze alleen al in Overijssel ruim 26.000 parkeerplekken overkappen met zonnecarports. Goed voor ongeveer 350 miljoen elektrische kilometers per jaar door 27.000 elektrische auto’s”, illustreert Kokhuis. Hij is het idee samen met negen Twentse bedrijven uit gaan werken.

Eerste AmperaPort in Enschede

De eerste AmperaPort werd begin mei 2019 geopend bij bandenfabrikant Apollo Vredestein in Enschede. Nu is het tijd om het concept over Europa uit te rollen. Kokhuis: “In ons masterplan gaan we voor een product dat de klant volledig ontzorgt. Wij zorgen, vanaf zo’n veertig parkeerplaatsen, voor duurzame stroomwinning en laadplekken. De klant betaalt voor het laden en de stroom die hij afneemt en heeft verder geen omkijken naar zijn parkeerplaats. Daarbij hoort ook intelligente software, waarin je bijvoorbeeld een parkeerplek reserveert.” Aan de hand van de bij de eerste locatie opgedane ervaring wordt het concept nu verder verfijnd.

Deelnemers

Er zijn negen Twentse bedrijven betrokken bij de ontwikkeling van de AmperaPort. Dit zijn AmperaPark zelf evenals De Groot Vroomshoop/VolkerWessels, Voortman Steelgroep, Weenk Schroeffundering, Agro-Nrg, Super-B, Mennekes, EcologiQ en ID-Partners.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven