Hyundai Range Mission

Als je héél rustig rijdt, haal je 1000 kilometer met de Hyundai Kona Electric

Drie Hyundai Kona’s streden op het Dekra Lausitzring-circuit om een record op het gebied van efficiëntie voor elektrische auto’s te vestigen. In het kader van de Hyundai Range Mission moesten elk van de drie Kona’s meer dan 1.000 kilometer afleggen op één acculading.

Hypermiling

Deze uitdaging heet in het Engels ook wel hypermiling. Maar waar het om gaat: alle drie de Kona’s zijn daarin geslaagd. Ze stopten met een geheel lege accu na precies 1018,7, 1024,1 en 1026,0 kilometer. Het stroomverbruik van de auto’s was met 6,28, 6,25 en 6,24 kWh/100 km aanzienlijk lager dan de WLTP-standaardwaarde van 14,7 kWh/100 km. Rustig rijden loont dus echt!

Hyundai Range Mission

Drie teams streden tegen elkaar op de Lausitzring: Een team van testrijders van het vakblad ‘Auto Bild’, een met technici van de after-sales afdeling van Hyundai Motor Deutschland GmbH en een ander team bestaande uit leden van het Hyundai-persbureau en het productmanagement van het merk. Ondanks een buitentemperatuur van 29 graden Celsius hebben ze de airco niet gebruikt. Niet omdat het gebruik ervan verboden is, maar omdat het kostbare kilometers kan kosten.  Om dezelfde reden bleef het entertainmentsysteem van de Hyundai Kona Electric stil. D beschikbare elektriciteit zou uitsluitend voor de voortstuwing worden gebruikt. Alleen het dagrijlicht bleef ingeschakeld om te voldoen aan de wettelijke eisen voor het wegverkeer. Als banden werden de standaard Nexen Nfera SU1 banden met lage rolweerstand gebruikt banden.

Op de avond voor de recordritten werden de drie voertuigen door Dekra-technici gecontroleerd en gewogen op hun serieproductieconditie. Bovendien hebben de experts de odometers vergeleken. Ook werd de zekeringkast en daarmee de interface van de boorddiagnose en de motorkap en de laadklep in de voorbumper verzegeld om elke manipulatie van de resultaten uit te sluiten.

Rit van 35 uur

En toen begon de bijna 35 uur durende reis. Er werden standaard voertuigen in de 150 kW-variant gebruikt. De auto’s waren ieder drie dagen onderweg. Ze werden door verschillende chauffeurs gereden, waarbij uiteraard bijna iedereen de Cruise Control gebruikte. Aan Dekra’s kant waren experts ter plaatse om ervoor te zorgen dat alles correct verliep. Ze controleerden de gebruikte voertuigen en hielden een logboek bij van elk van de 36 rijderswisselingen – een belangrijke voorwaarde voor de ernst en het belang van de Hyundai Range Mission.

Als het resterende bereik van de Kona Elektro onder de acht procent komt, wordt er een waarschuwingsbericht afgegeven. Dit gebeurde pas in de vroege namiddag van de derde dag. Toen de resterende capaciteit van de accu slechts drie procent was, schakelde de elektronica over naar de noodmodus. Vanaf dat moment was het volledige motorvermogen niet meer beschikbaar. Met het laatste restje stroom wisten de voertuigen in ieder geval nog ongeveer 21 km af te leggen, totdat ze volledig stilvielen.

Range Anxiety is onnodig

Jürgen Keller, directeur van Hyundai Motor Deutschland GmbH: “De gemiddelde snelheid van de teams na de afstand van meer dan 1.000 kilometer lag tussen 29 en 31 km/uur. Dit klinkt in eerste instantie traag. Maar anderzijds bereik je dergelijke snelheden ook in het typische binnenstedelijke verkeer met spits- en verkeerslichtwisselingen en in de 30 km/uur-zones van woonwijken. De Hyundai Kona Electric heeft hier zijn grote potentieel als efficiënte en milieuvriendelijke lifestyle SUV aangetoond. Dit bewijst niet alleen zijn geschiktheid voor dagelijks gebruik. Het toont ook aan dat het thema Range Anxiety met onze elektrische voertuigen tot het verleden zou moeten behoren.”

“De Hyundai Range Mission liet ons zien dat de hoogspanningsaccu’s en de vermogenselektronica van de Kona Electric zeer goed op elkaar zijn afgestemd. Het is ook veelzeggend dat alle drie de testauto’s bijna hetzelfde aantal kilometers hebben afgelegd. Dit staat voor een extreem lage productieafwijking”, aldus Juan Carlos Quintana, Manager van de Hyundai Press Workshop.

Een andere belangrijke bevinding van de test was, dat de laadniveau-indicator van de Hyundai Kona Electric absoluut betrouwbaar blijkt te zijn. Bij nul procent blijft de auto enkele honderden meters doorrijden, rolt dan zonder stroom en stopt uiteindelijk met een kleine ruk omdat de elektrische parkeerrem om veiligheidsredenen wordt geactiveerd. Al met al een overtuigende recordpoging.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven