Alpine A110 maakt nu al plaats voor elektrische opvolger

Alpine A110-e

Zo’n acht jaar nadat Renault is gestart met de productie van de Alpine A110 sportwagen, wordt de productie gestaakt. Hij moet namelijk plaats maken voor een volledig elektrische opvolger. Die gaat waarschijnlijk Alpine A110-e heten en ligt dus al op de tekentafel, maar wordt pas in 2026 verwacht.

Tegen die tijd moet het gamma van Alpine zelfs uit drie elektrische modellen bestaan. Naast die elektrische opvolger van de Alpine A110 komt er ook een compacte hatchback, geïnspireerd op de Renault 5 alsmede een volledig nieuwe ‘Crossover GT’.

Ontwikkeling in volle gang

Alpine ontwikkelt de nieuwe modellen in het eigen bij Parijs gelegen ontwikkelingscentrum. Daar werken 200 experts aan de ontwikkeling van onder anderen een eigen elektrisch platform. Om de voor een sportwagen zo kenmerkende lage bodemvrijheid te behouden, zal het accupakket worden opgesplitst in vier modules onder de motorkap en acht in de achterkant van de auto.

De verdeling van de 62 kWh accu helpt ook bij de gewichtsverdeling. Met een verhouding van 58 procent achter en 42 procent voor komt de elektrische A110-e wat dat betreft bijna overeen met de waarden van het model met verbrandingsmotor (57/43).

Productie in Dieppe

De productie van de nieuwe Alpine-modellen zal plaats vinden in de fabriek in Dieppe, waar ook de geschiedenis van het merk begon. Het merk Alpine werd in 1955 opgericht door Jean Rédélé. Later werd het overgenomen door Renault. In 1973 won Alpine het rallye kampioenschap voor merken, tegenwoordig bekend als het ‘FIA World Rally Championship. Dit werd toen uitbundig gevierd door duizenden Alpine-fans in Dieppe.

Momenteel worden de A110-modellen met de hand geassembleerd en verlaten tussen de 18 en 20 auto’s de fabriek per dag. Met de komst van de elektrische toekomst zal dit aantal moeten toenemen. De Alpine-fabriek zal worden aangepast om de elektrische toekomst van het merk tegemoet te gaan. De voorbereidingen op de productie van de nieuwe elektrische modellen zijn al in volle gang. Naast de A110-e zal ook de elektrische R5 in Dieppe worden geproduceerd. Het is echter nog niet bekend of de elektrische ‘Crossover GT’ ook in Dieppe van de productielijn zal rollen.

Alpine A110-e

Specificaties

Hoewel het dus nog een paar jaar zal duren voordat de elektrische Alpine sportwagen in productie gaat, heeft men wel de nodige specificaties bekendgemaakt. De A110-e krijgt een 178 kW aandrijflijn, die wordt gekoppeld aan een door Alpine ontwikkelde tweeversnellingsbak. Daarmee zal de elektrische sportwagen van 0 naar 100 km/h kunnen sprinten in 4,5 seconden en een topsnelheid van 250 km/h halen. De geschatte actieradius bedraagt 420 kilometer. Wie echter continu 120 km/u op de snelweg rijdt zal binnen zo’n 260 kilometer een oplaadpunt moeten zien te vinden.

De prototypes van de sportwagen hebben nog een gewicht van 1378 kilogram. Het is de bedoeling om dit bij de serieproductie terug te brengen tot 1320 kilogram. De ingenieurs zijn ervan overtuigd dat dit haalbaar is door optimalisatie van de technologie en materialen.

Vorig artikelOnthulling Kia EV9 is nabij, deze teasers laten al heel wat zien
Volgend artikelMercedes-Benz start met de bouw van accurecyclingfabriek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in