Aiways U6 – Geval apart

Aiways U6

Primeurtje: we konden vorige week, als eerste Nederlanders, alvast een blik werpen op het nieuwe model van Aiways, dat na de U5 van twee jaar geleden de heel inventieve naam U6 heeft meegekregen. En dat kon nog wel eens een bijzonder ding zijn…

Zo begon het

Misschien is het nuttig eerst je geheugen een beetje op te frissen. Aiways is dat Chinese merk dat begin vorig jaar op de Nederlandse markt verscheen. Het is op zich al een beetje een apart merk, want het bestaat pas vijf jaar, en kwam dus twee jaar geleden al met een eerste auto. Da’s zelfs voor Chinese begrippen aan de rappe kant. Nou scheelt het wel dat ze zich hebben ingekocht bij Changan Automobiles en Jiangling Motors. Nee, dat zei ons ook niks, maar Changan is alleen maar de nummer vier van China en Jiangling loopt ook al een tijdje mee: sinds 1947. Misschien kun je je een van de meest dramatische auto’s uit de geschiedenis nog herinneren, de Landwind X9? Die kwam dus van Jiangling. Maar dat is lang geleden, en kun je Aiways dus niet verwijten.

Aiways U6

Eerste Chinese Golf

Met enig gevoel voor overdrijving zou je dat eerste model van Aiways, de U5, deel van de ‘Eerste Chinese Golf’ kunnen noemen; hij kwam bijna tegelijk met andere Chinese nieuwkomers als Seres en JAC van de boot rollen. In tegenstelling tot die laatste twee werd de U5 heel aardig ontvangen – het was een beslist niet slecht rijdende SUV met een haast onbehoorlijke hoeveelheid binnenruimte. De verkoop moest puur online plaatsvinden, onderhoud zou via gespecialiseerde vestigingen van Profile gebeuren. Oké, een tikje anders allemaal, maar waarom niet?

Daarom niet

Nou, dan moet je dus wel een auto hebben om te verkopen. Tot afgrijzen van de Nederlandse importeur besloot de fabrikant namelijk opeens de gehele productie eerst maar eens alleen in het moederland te gaan verkopen. Daar sta je dan met je startup: zat interesse, nul auto’s. Potentieel heel lang verhaal kort: er is hard gewerkt aan structurele afspraken met China, en de Europese organisatie heeft een forse upgrade gekregen. Ook in Nederland pakt men het voortaan anders aan: er wordt nu hard gewerkt aan het op poten zetten van een (bescheiden) dealerorganisatie. Dat moet de redelijk ambitieuze doelstellingen (er wordt gedacht aan 2.000 verkopen per jaar) makkelijker realiseerbaar maken. En zeker niet in de laatste plaats is er dus een nieuwe auto: de U6.

Geheel nieuw concept (alweer)

Allereerst de voor de hand liggende vraag: wat is het eigenlijk voor auto, die U6? ‘Tsja, ik weet het zelf ook niet precies,’ zegt Alexander Klose, vice-president van Aiways Europe. ‘We zetten hem neer als SUV-Coupé, maar dat vind ik zelf altijd een wat moeilijke term – een coupe heeft geen vier deuren. Een pure SUV is het ook niet. Hij heeft wel wat van een sedan, maar dat is ie ook niet. Een hatchback dan, of een fastback? Mwoah, dat associeer ik eerder met kleinere auto’s. Nee, we proberen maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden die een elektrisch platform biedt. Eigenlijk is het een heel nieuw soort auto.’ Als we toch eens een euro hadden gekregen voor elke keer dat een auto als ‘geheel nieuw concept’ werd neergezet… Maar goed.

Vorstelijk

Maar eerlijk is eerlijk: het is wel een apart ding om te zien; hij is vrijwel gelijk aan de designstudie die alweer twee jaar geleden werd gemaakt, maar door Covid pas onlangs werd onthuld. Een paar zaken hebben het uiteraard niet gehaald (die grote achterspoiler bijvoorbeeld, en het halve stuurtje zonder bovenrand gelukkig ook niet). Maar de grote lijnen van het uiterlijk zijn overeind gebleven, inclusief de gekleurde details in de dorpels en het enorme panoramadak dat echt van de voorruitstijl helemaal naar achteren doorloopt en een oppervlakte van 2,1 m2 beslaat. Het zorgt voor een bijzonder ruimtelijk effect in de U6, die dat trouwens op zich niet nodig heeft; hij staat op hetzelfde platform als die buitengewoon ruime U5, en is dus net zo genereus qua beenruimte. De hoofdruimte lijdt natuurlijk wel iets onder de aflopende daklijn, maar ondergetekende, 1,84 meter, zat er vorstelijk.

Zelfde, maar dan heel anders

Als je de rest van de specificaties bekijkt, ben je al gauw geneigd te denken dat de U6 in feite een U5 met een andere jas is. Zelfde opzet (voorwielaandrijving), zelfde accupakket (alleen 63 kWh), bijna hetzelfde vermogen (218 pk, tegen 204 pk voor de U5) en koppel (5 Nm méér, met 315 Nm). Maar daarmee zou je de U6 toch tekort doen. Zo was het al redelijk bijzonder dat Aiways de accu’s niet ergens inkoopt, maar in eigen huis ontwikkelt en bouwt. Maar waar de elektromotor van de U5 nog gewoon van Bosch kwam, is die in de U6 ook een eigen ontwikkeling en fabrikaat. Hoewel de specs grofweg overeenkomen, is de manier waarop de motor zijn kracht levert volkomen anders, aldus Aiways. Hoe anders? ‘Sportiever,’ volgens een engineer die nauw bij de ontwikkeling betrokken was.

Lessen geleerd

En dat ‘sportiever’ is in meer opzichten het punt waarop de U6 het onderscheid moet gaan maken. Klinkt goed, maar ook een beetje zorgelijk: als je de U5 qua rij-eigenschappen iets kon aanwrijven, was het wel dat ie nogal stug gedempt en geveerd was – voor het comfortabele misschien zelfs iets te. En dat dan nog sportiever? ‘Oh nee, maak je geen zorgen,’ bezweert de engineer ons. ‘De U5 was inderdaad vrij hard, daar hebben we van geleerd. We zijn er heel lang mee bezig geweest, en de gerenommeerde Britse firma Prodrive heeft de puntjes op de i gezet.’ Dat klinkt op zijn minst veelbelovend.

Leverbaar vanaf Q2

Overigens was er nog een ander kritiekpunt op de U5: de veiligheidssystemen, die qua waarschuwingen en piepjes ongeveer zo relaxed waren als een ADHD-kleuter die je een kwartiertje zijn gang had laten gaan in een snoepwinkel. Aiways zegt te hebben geluisterd naar de kritiek en alles een stuk minder hysterisch te hebben afgeregeld. En, heel belangrijk: waar de U5 alleen 1-fase kon laden, doet de U6 dat  ‘gewoon’ op 3-fase. Bij 11 kW duurt laden tot 100 procent 7 uur, snelladen gaat tot 80 procent in 35 minuten. Het bereik is (volgens WLTP) 400 kilometer.

De prijs van de U6 is nog niet officieel bekend, maar zal om en nabij die van de U5 (die vanaf € 40.950 kost) liggen. De productie begint in januari 2023; Aiways Nederland verwacht in het tweede kwartaal de eerste auto’s te kunnen leveren.

Voor meer info: https://www.aiways.nl/ontdek-de-aiways-u6

Tekst & interview: Bas Heideman

Vorig artikelCATL’s “module to bracket” accutechnologie voor zware vrachtwagens bespaart ruimte en gewicht
Volgend artikelDaar is ie dan, de Rolls-Royce Spectre

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in