AIWAYS U5 testrit Europa

AIWAYS U5 is onderweg naar Frankfurt

Nog een paar weken en dan gaat de IAA Frankfurt van start. Een beurs die altijd bol staat van de noviteiten. Een van de noviteiten die we daar kunnen zien is de U5, de nieuwe elektrische SUV van het Chinese merk AIWAYS. Dit merk wil daadwerkelijk de Europese markt op.

Testrit van ruim 14.000 kilometer

Om iedereen meteen te overtuigen van de kwaliteit, heeft de in Shanghai gevestigde autofabrikant een testrit van China naar Europa gepland. Deze monstertocht wordt volbracht door twee prototypes van de AIWAIS U5 en gaat langs de traditionele zijderoute. De tocht, die een lengte van meer dan 14.000 kilometer heeft, moet eindigen op de IAA in Frankfurt. Inmiddels zijn de prototypes, die medio juli in China zijn vertrokken, in Europa aangekomen.

Ontwikkeling bijna afgerond

De AIWAYS U5 is de eerste Chinese elektrische SUV in het middenklasse segment die volgend jaar in Europa verkocht zal worden. Volgens Winter Wang, Chief Technical Officer van AIWAYS, is de ontwikkeling van de U5 zo goed als afgerond. De lange testrit naar Europa is de perfecte gelegenheid om de auto in de praktijk te testen.” Opvallende items aan de AIWAYS U5 zijn de constructie van het platform, het accupakket en de compacte bouw van de aandrijflijn.

AIWAYS U5 E-SUV

Platform

Het hart van de AIWAYS U5 wordt gevormd door het innovatie, modulaire en schaalbare MAS-platform. Dit is een eigen ontwikkeling van AIWAYS. De carrosserie bestaat voor 52% uit aluminium en 48% uit een speciale staallegering die vier keer zo sterk is dan gebruikelijk. Door gebruik te maken van de modernste technieken is de carrosserie ongeveer 50% stijver dan een vergelijkbare stalen carrosserie. Ook is er een heleboel gewicht bespaard waardoor de complete U5 maar 1730 kilo weegt.

Actieradius

Het accupakket, dat AIWAYS zelf maakt, heeft een capaciteit van 65 kWh. Daarmee is een actieradius van 503 kilometer (volgens NEDC) mogelijk. Snelladen van 20 tot 80% kan in 40 minuten. Thuis opladen kan met de 2,6 kW Type 2 lader. Het opladen van 10 tot 95% duurt dan minder dan 8 uur. Deze indrukwekkende oplaadtijden worden mogelijk gemaakt door de ultramoderne, unieke sandwichconstructie waarmee de accupakketten, die hoogwaardige CATL accucellen bevatten, worden samengesteld. De accupakketten zijn uitgerust met een zelf ontwikkeld systeem waarmee de temperatuur van de accu wordt geregeld.

Aandrijflijn

De elektromotor levert een vermogen van 140 kW en een koppel van 315 Nm. Het maximum toerental is zo’n 25% hoger dan dat van de meeste motoren. Hierdoor kan de motor nog kleiner en lichter zijn. De aandrijfunit bevat behalve de motor ook de versnelling en generator. De compacte bouw is uniek, volgens AIWAYS is dit zelfs de kleinste aandrijfunit op de markt. Deze aandrijfunit kan daarom in veel verschillende voertuigen in het A, B of C-segment worden toegepast. De aandrijving is vooraan geplaatst maar de U5 kan ook worden uitgerust met achterwiel- en vierwielaandrijving.

Zo gauw we de U5 in levende lijve hebben mogen bewonderen, zullen we ook verslag uitbrengen over het exterieur en interieur.

1 Commentaar

 • Maes Kurt| 01/09/2019 bij 04:50

  Beste, graag info over de route van Amsterdam naar Parijs.
  Op welke lokatie is er een tussenstop voorzien op de batterijen op te laden ?
  Persmoment om de auto’s live te zien en eventueel mogelijkheid met de crew te praten over hun ervaringen tijdens deze lange testrit?

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven