Afscheid Jaguar i-Pace: Een traan en een lach

Geen enkele auto stond de afgelopen maanden zo uitgelicht in de media als de Jaguar i-Pace. Spot on, voor de Engelse EV, die momenteel de ene na de andere prijs ten deel valt. En wij? Wij nemen afscheid van de Auto van het Jaar.

26.833 km

Met vermoedelijk een dik record. We toerden het afgelopen half jaar een vette 26.833 kilometer op de i-Pace. Hoewel we niet zijn opgenomen in het Guinness Book of Records, lijkt het erop dat er in Nederland geen i-Pace meer meters heeft gemaakt dan die van e-Drivers.com. Mocht dat wel zo zijn, dan horen we het graag. Bovendien horen we graag hoe de Jaguar bevalt, als u er ook één rijdt. Klim in het toetsenbord en deel de ervaringen; positief dan wel negatief.

Radio Veronica

We zijn te spreken over de totale afwerking en de bouwkwaliteit van de i-Pace. In de dik zes maanden durende testperiode ontstond er slechts één onvolkomenheid. Dat was op een mooie winterse middag. Nadat we de auto bij de redactie van e-Drivers hadden geparkeerd, en afgesloten, bleef er muziek klinken. De radio in de i-Pace vond het nodig om lekker eigenwijs te doen. De installatie was met geen mogelijkheid uit te krijgen. Niet via de reguliere aan/uit-knop, evenmin door het contact uit te schakelen. Na een goed uurtje Radio Veronica stopte het systeem plots vanzelf. Verder geen kraakjes, uitval, oplichtende lampjes, of wat dan ook. De Jag steekt gewoon goed in elkaar. Wel liepen wij een enkele keer tegen de relatief langzame laadtijd aan. Met het éénfase laadsysteem duurt laden langer dan bij bijvoorbeeld een Tesla, die het met een driefase-systeem doet. Daar moet je rekening mee houden. Heb je haast, zorg dan dat je bijlaadt bij een snellaad-station, waarvan je er langs ons snelwegennetwerk steeds meer ziet.

70 kWh

Natuurlijk zijn we geenszins van plan de negatieve kritieken rondom de i-Pace te negeren. Maar we blijven bij e-Drivers.com bij het standpunt: overweeg je een auto, of die nu tien mille of bijna een ton kost, verdiep je dan in het product. Dus, ben je voornemens om met grote regelmaat dagelijkse ritten te maken dwars door Nederland, dan kun je misschien beter kiezen voor een auto met een 3-fase-laadsysteem. Wij hebben weinig ‘gedoe’ ondervonden van het traag laden. Zolang je thuis en ‘op kantoor’ een laadpunt hebt staan, is de grootste hindernis genomen. En bij de gekende snelladers kun je natuurlijk prima in korte tijd een flinke boost halen. Overigens duurt het nog wel even voor Jaguar de i-Pace met een 3-fase laadsysteem gaat uitrusten. Dit jaar gebeurt het in elk geval niet meer. Zoals vermoedelijk de ‘lichtere’ versie van de i-Pace evenmin dit jaar op de markt komt. Gesproken werd van een i-Pace met een 70 kWh accupakket, de huidige heeft 90 kWh. Maar Jaguar Nederland meldt geen details over deze variant.

Wereldauto

Je kunt stellen dat de i-Pace voor een heuse prijzenregen heeft gezorgd. Onlangs werd de Jaguar Auto van het Jaar. De titel die innovatie als belangrijk argument beschouwd. Vaak werden auto’s gekroond die amper innovatief waren. Deze full electric Jaguar is echter van een andere orde. Een terechte winnaar dus. De i-Pace haalde ook de titel World Car of the Year 2019 binnen, net als World Green Car en World Car Design. Zo dan, voor wat het waard is. Wat wij vooral hebben ervaren, is dat de i-Pace een goed multimediasysteem heeft, puike stoelen, een prettige functionaliteit van het interieur. Het zicht rondom kan beter, vooral de brede voorraamstijlen zijn soms hinderlijk. De versie met luchtvering maakt indruk met zijn afrolcomfort. Vaak hebben auto’s met luchtvering een matige uitgaande slag van een veerbeweging. De i-Pace gaat daar juist goed mee om.

Gebruikte EV

De ene deur sluit, een andere gaat open. De i-Pace vertrekt, da’s jammer, want we hadden het prima naar onze zin in de Jag. Een andere EV komt ervoor in de plaats. Geen gloednieuwe, nee, we ondernemen een duurtestperiode met een gebruikte elektrische auto. Gewoon om eens na te gaan of de vooroordelen kloppen. We horen namelijk regelmatig dat consumenten angstig zijn voor een tweedehands EV. De accu zou zomaar slecht kunnen zijn, ‘moet ‘ie misschien vervangen worden’, ‘is de auto nog wel geschikt voor updates’. Vragen genoeg, wij gaan ze beantwoorden.

De e-Drivers i-Pace rolt op grote wielen, dat kost kilometers actieradius. In de praktijk varieert het van 230 kilometer tot 380 kilometer. Het eerste in de winter, bij een stevige rijstijl. De maximale actieradius behaal je nu de temperaturen weer lekker zijn, met een relaxte rijstijl. Kortom: als bestuurder heb je een grote invloed op je eigen reikwijdte.

De i-Pace diende onlangs even als camera-auto. Met gemak bleef de Jaguar bij de BMW Coupé tijdens de sprint naar 100.

1 Commentaar

 • JAS| 22/04/2019 bij 20:42

  22 april 2019 27.189 km op de teller! Op kenteken gezet op 18-10-2018. Alleen maar probleemloze kilometers. Erg blij mee!

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven