ADAC test elektrische bakfietsen

De elektrische bakfiets wint snel terrein in Nederland. Ze worden daarom ook gezien als een essentieel onderdeel van de mobiliteitsrevolutie. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een elektrische bakfiets. De ADAC testte zes elektrische bakfietsen.

Ook op de weg getest

De ADAC – de Duitse tegenhanger van onze ANWB – testte zes verschillende bakfietsen. Dit waren alle bakfietsen met een elektrische aandrijving. Hierbij lette de ADAC lette onder meer op het rijgedrag, het aandrijfsysteem, het rijgedrag en de veiligheid. Ook werd er gekeken naar mogelijke giftige stoffen.

Van de zes testfietsen kregen er twee het oordeel ‘goed’, drie werden als ‘bevredigend’ gezien, en eentje faalde met een flinke onvoldoende.

E-Muli ST bakfiets test review

E-Muli ST als winnaar

De duidelijke winnaar van de test is de E-Muli ST. De ADAC is vooral erg tevreden over het rijgedrag. In alles doet de elektrische bakfiets denken aan het rijden op een gewone fiets. Daarnaast heeft de bakfiets de kleinste draaicirkel. Ook de opvouwbare mand en het feit dat de fiets geschikt is om kinderen meer te vervoeren, ziet de ADAC als voordelen.

De E-Muli ST is een bakfiets met een licht multi-frame, aangedreven door een geïntegreerde Shimano aandrijflijn en voorzien van een nieuwe Nexus Inter5E-naafversnelling. Daarnaast is hij voorzien van een AXA ringslot, goede spatborden en praktische, geïntegreerde opbergvakken. Volgens de ADAC een prima fiets om van alles mee te vervoeren.

Onvoldoende voor de Bullitt e6100

De Bullitt e6100 krijgt een onvoldoende van de keurmeesters. Bakfietsen zijn tegenwoordig een populaire manier om kinderen te vervoeren, met de veiligheid mag daarom absoluut niets mis zijn. Volgens de ADAC zitten er veel te veel ‘schadelijke weekmakers’ in de veiligheidsgordels. De losse eindjes van de gordels kunnen door kinderen in de mond worden gestopt met alle risico’s van dien. Daardoor eindigt de fiets onderaan het in klassement. De fiets scoort overigens wel goed in veel van de andere categorieën.

ADAC test elektrische bakfietsen

Opladen

Ook de oplaadtijden zijn belangrijk. Hier springt de bakfiets Babboe-model er negatief uit met een oplaadtijd van meer dan zeven uur. Bij de andere modellen duurt het tussen de drie en vijf uur voordat de accu weer vol is.

Aandrijving

Verder zijn er ook enkele grote verschillen in de trapondersteuning. Als je veel moet klimmen, moet je daar bij de aankoop rekening mee houden.

‘Zet een helm op’

De keurmeesters van de ADAC zien weinig problemen met de veiligheid van elektrische bakfietsen, maar raden wel aan om een helm op te zetten. Zeker als er kinderen in vervoerd worden. Bij een ongeval of val zijn kinderen weliswaar goed beschermd dankzij de ‘transportbox’, maar als de fiets omvalt, kan het hoofd van het kind toch de harde ondergrond raken.

Wat dat betreft looft de ADAC de Bullitt: daar vormt de transportbak voor kinderen een soort van beschermend passagierscompartiment, vergelijkbaar met een fietsaanhanger voor kinderen.

Test review Bullitt e6100 bakfiets

Vorig artikelGeneral Motors waarschijnlijk als elektrisch automerk terug op Europese markt
Volgend artikelHarley Davidson LiveWire Del Mar S2 LE was binnen 18 minuten uitverkocht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in