Actieradius Tesla Model Y

Actieradius Tesla Model Y is inderdaad groter

Tesla kondigde onlangs aan dat de actieradius van de Model Y is verhoogd van 450 naar 507 kilometer. Dit wordt dit nu ook door de EPA bevestigd. Het Amerikaanse Environmental Protection Agency geeft aan dat de Tesla Model Y een gecombineerd bereik heeft van 507 kilometer.

Het betreft hier de Model Y met AWD en het Performancepakket. Het is nog niet duidelijk of er bij de EPA-tests 19 of 21 inch wielen zijn gebruikt. De 21 inch wielen zijn iets zwaarder dus de kans is groot dat het de 19 inch wielen waren. Het stadsbereik van de Model Y AWD Performance bedraagt volgens de EPA 554 kilometer, op de snelweg haal je 468 kilometer uit een acculading. Hiermee is de actieradius van de Model Y dus weer iets meer dan die van Model 3. Toen Tesla eind januari de kwartaalcijfers bekendmaakte, kondigde het bedrijf al aan dat het bereik van het model Y hoger zou zijn, dit vanwege verbeterde vierwielaandrijving.

EPA en WLTP

Nu is het wel, dat de EPA-cijfers niet echt overeenkomen met de Europese omstandigheden. De EPA gebruikt een andere methode voor verbruiks- en bereiktests dan bijvoorbeeld de WLTP-cyclus, die wij in Europa gebruiken. Zo heeft de temperatuur in de VS een grotere invloed. Ook is de EPA-rijcyclus bedacht voor lagere snelheden en een constanter rijgedrag. In de WLTP worden voertuigen met verschillende uitrustingen getest, met als resultaat de bekende van-naar-range. Bij de EPA moet de door meer dan 33 procent van de klanten gekozen opties in het testvoertuig aanwezig zijn. Dat kan een heel vertekend beeld opleveren. Tesla biedt de kopers bijvoorbeeld vrij weinig opties. Daarmee kan het aandeel van de accessoires een afwijkend beeld vergeleken met bijvoorbeeld Duitse autofabrikanten, die veel individualiseringsmogelijkheden bieden.

De WLTP-actieradius is nog niet bekend. Tesla heeft de productie van de Model Y heeft weten te vervroegen zodat de eerste exemplaren misschien zelfs dit kwartaal al geleverd worden. Daarom hoeven we vast niet lang meer op een opgave van de WLTP-cyclus te wachten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven