donderdag, 9 februari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsACM wil snel duidelijkheid over prijzen van opladen elektrische auto’s

  ACM wil snel duidelijkheid over prijzen van opladen elektrische auto’s

  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat er meer duidelijkheid komt rondom het opladen van elektrische auto’s. In een publicatie meldt de ACM dat consumenten vóóraf moeten kunnen zien wat de kosten zijn als ze hun elektrische auto bij een laadpaal op gaan laden.

  ‘Regels zijn niet nieuw’

  Bij een tankstation kun je soms al ruim voor de afslag zien wat de prijzen zijn. Maar als het om het opladen van elektrische auto’s gaat, blijkt dat de exploitanten van laadpassen en -infrastructuur niet altijd even transparant zijn over de kosten. Dat kan leiden tot onaangename verrassingen op de factuur, wat niet de bedoeling is. De ACM stelt dat alle kosten die met het laden van elektrische auto’s te maken hebben, duidelijk moeten zijn. Dat staat ook gewoon in de wet. Edwin van Houten, directeur consumenten van de ACM: “De regels zijn niet nieuw. Nu steeds meer mensen een elektrische auto aanschaffen, is het nog belangrijker dat de tarieven voor het opladen van elektrische auto’s duidelijk zijn. Dan kunnen mensen een geïnformeerde keuze maken.”

  Duidelijkheid

  Eerder deze maand was er een bijeenkomst met de sector, waarin de ACM de geldende regels nog eens toelichtte en uitlegde wat zij van de sector op dit gebied verwacht:

  • Het moet duidelijk zijn wat de verschillende prijselementen van een laadsessie zijn. Die informatie moet vóór het laden beschikbaar zijn bij de laadpaal, of online.
  • Als de laadsessie is beëindigd, moet duidelijk zijn hoeveel er geladen is en wat de totale kosten zijn. Zo kan de consument controleren of de op factuur genoemde bedragen overeenkomen met hetgeen is afgesproken.

  ACM gaat controleren

  Vanaf 1 december 2020 zal de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de betrokken partijen daadwerkelijk gaan controleren of de sector de aanpassingen, die zorgen voor de benodigde transparantie, heeft doorgevoerd. De ACM roept consumenten op meldingen te doen via ACM ConsuWijzer als zij zien dat er sprake is van onduidelijke prijzen binnen deze sector. De toezichthouder kan ingrijpen als de partijen zich er niet aan houden.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Rose Reveal Plus: een e-bike die eruitziet als een gewone racefiets

  Bij de meeste e-bikes zie je al van afstand dat het geen normale fiets is. Niet iedereen is daar erg van gecharmeerd. Daarom heeft het Duitse Rose Bikes de Reveal Plus ontwikkeld. Een elektrische racefiets die qua uiterlijk amper te onderscheiden is van een normale racefiets. Je zou er bijna mee kunnen valsspelen.

  e-Videos