Accu's EV's goedkoper

Accu’s voor EV’s zijn in een jaar tijd 13% goedkoper geworden

Bloomberg New Energy Finance (BNEF) heeft de Battery Price Survey 2019 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot $156 per kWh. Dit is meer dan 13% lager dan in 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk 100 dollar/kWh zal worden bereikt.

Zoeken naar de optimale balans

De accu is een van de duurste componenten van een elektrische auto. Fabrikanten moeten daarom altijd zoeken naar de goede balans tussen actieradius, gewicht, afmetingen en prijs. Als de prijzen dalen kan dat niet alleen tot goedkopere elektrische auto’s leiden. Het kan ook zo zijn dan de fabrikanten dan ook een andere afweging gaan maken. Zo zouden ze bijvoorbeeld een groter accupakket kunnen overwegen omdat ze menen dat dat vanwege de lagere prijs per kWh verantwoord is.

Gemiddelde industrieprijzen

De door BNEF opgegeven prijzen zijn overigens een gemiddelde prijs in de industrie. De hele grote accuproducenten hanteren vanwege het enorme volume beduidend lagere prijzen. Zo zou Tesla op celniveau al ergens onder de $100/kWh zitten terwijl de prijs op pakketniveau rond de $140/kWh zal zitten. Volkswagen heeft laten doorschemeren dat de prijzen van accucellen (waarschijnlijk geleverd door CATL) ook onder het niveau van $100/kWh liggen.

Elektrische auto binnenkort even duur als ‘fossiele’ auto

BNEF voorspelt dat de algemene kostenreductie in de sector zal doorgaan. De genoemde prijs van $100/kWh zal waarschijnlijk rond 2023 worden bereikt. Dit is het punt waarop grootschalig gebouwde elektrische auto’s naar verwachting qua de prijs de prijs van auto’s met een verbrandingsmotor zullen benaderen. Bij grotere voertuigen zijn elektrische auto’s dan waarschijnlijk al goedkoper. Op dit moment zijn de totale eigendomskosten van volledig elektrische auto’s doorgaans al lager dan die van voertuigen met verbrandingsmotor. Dit is mogelijk door dat ze een stuk goedkoper zijn qua energie, energieverbruik en onderhoud.

Minder kobalt, meer nikkel

Het kobaltgehalte van batterijkathoden vermindert voortdurend. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van nikkel, zoals in de populaire NCM 811- en NCA-kathodebatterijen. Momenteel kan een EV met een accupakket van 55 kWh (bijvoorbeeld de Tesla Model 3 SR Plus) tussen de 40 en 60 kg nikkel bevatten (afhankelijk van de exacte chemie), de kleinere PHEV’s bevatten nog minder dan de helft daarvan. Dit kan op middellange termijn leiden tot een tekort aan nikkel. Als het aanbod aan nikkel niet meegroeit met de snelgroeiende vraag zal de prijs daarvan natuurlijk weer stijgen.

Nikkelprijs kan stijgen

Stel dat alle EV’s gemiddeld 38 kg nikkel bevatten en dat er ieder jaar ongeveer 2,25 miljoen nieuwe EV’s bij komen. Dat komt overeen met ongeveer 85.000 ton nikkel per jaar. Het jaarlijkse aanbod aan nikkel bedraagt 2,3 miljoen ton. Maar ongeveer 60% van dat wereldwijde aanbod bestaat uit het zogenaamde klasse 1 nikkel, dat geschikt is voor gebruik in accu’s. En nikkel is een metaal, waarvan je dus niet zomaar even wat meer kunt maken. Een groeiend aantal EV’s met een eveneens groeiende hoeveelheid nikkel kan de nikkelprijs dus flink doen stijgen. Gelukkig worden er ook andere accutechnologieën ontwikkeld, zoals LPF-technologie. Die is gebaseerd op ijzer, fosfaat, zuurstof, lithium en soms ook mangaan. Dat zijn materialen die zeer overvloedig aanwezig zijn.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven