Accu opladen in 15 seconden: een toekomstdroom, of toch niet?

accu opladen 15 seconden

Hiermee zou een droom uitkomen voor alle liefhebbers van elektrische auto’s. Gewoon naar de laadpaal gaan, in 15 seconden opladen en weer terug op de weg! En dat met een accu die meer dan honderdduizenden laadcycli meegaat. Helaas zitten er nog wel wat haken en ogen aan deze uitvinding.

Bovenstaande aankondiging van een ‘superaccu’ van het in Estland gevestigde bedrijf Skeleton Technologies geeft een onvervalst “too good to be true” gevoel. En terecht, want er zit een addertje onder het gras. Maar het gaat hierbij niet om de overgang van de testsituatie naar de werkelijkheid, zoals we bij dit soort ontwikkelingen vaak zien.

Curved-Graph

Skeleton Technologies heeft voor de ontwikkeling van deze op ‘grafene’ gebaseerde accu samengewerkt met het Karlsruhe Institute of Technology. Ze maakten gebruik van een nieuw materiaal, het gepatenteerde Curved-Graph. Dit levert een tot op heden onbereikbare prestatie. Het koolstofmateriaal heeft zijn waarde al lange tijd bewezen in de ultracondensatoren van het bedrijf. Het neemt niet alleen extreem snel energie op, en kan die energie ook weer heel snel afgeven, En kan volgens Skeleton Technologies wel honderdduizenden keren. Uiteraard zijn er nog meer materialen gebruikt, maar die wil het bedrijf niet prijsgeven.

Energiedichtheid

Tot op heden hebben extreem snel laadbare accu’s met een grote capaciteit altijd een zeer beperkte levensduur gehad. Maar helaas kleeft er aan deze accu ook een nadeel: de energiedichtheid is maar maximaal 60 Wh/kg. En dat is niet hoog genoeg om hem als accu voor een elektrische auto te gebruiken. Maar hij kan wel als hulpaccu worden gebruikt, waarbij hij als buffer tussen de normale accu en de motor dient. Daarmee kan hij de belasting van de accu verminderen. Daarnaast kan hij ook heel goed worden gebruikt in hybride auto’s waar hij dient als CO2-reductor en versneller, en mogelijk ook in auto’s met brandstofcellen.

Vorig artikelGrotere actieradius en nog meer verbeteringen voor de Tesla Model 3
Volgend artikelGratis laden bij ChargePolska moet elektrische transitie in Polen een boost geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in