Abarth 500e misschien niet zo rap als de fans zouden willen

Abarth 500e

Jazeker, het is officieel. Fiat voegt inderdaad de Abarth 500e toe aan het 500 Electric-gamma. Leden van de Abarth Community kunnen hem nu al reserveren, als ze willen. Dan moeten ze even goed opletten. De elektrische Abarth heeft weliswaar de knalgele kleur, zoals verwacht, maar is qua vermogen misschien een kleine teleurstelling.

Mag misschien wel wat meer pit hebben

Abarth is het sportieve zustermerk van Fiat en de eerste volledig elektrische Abarth is mede ontwikkeld aan de hand van feedback de Abarth Community. Toch kunnen we ons niet voorstellen dat de fans heel erg blij zullen zijn met de 113,7 kW en de 235 Nm waar de Abarth 500e over kan beschikken. Natuurlijk, de krachtigste elektrische Fiat 500 heeft ook maar 87 kW onder de motorkap dus de Abarth is wel degelijk sneller. Maar in de tijd dat ook de minder sportieve elektrische auto’s al de klinkers uit de straat rijden zou je wel iets meer van de Abarth mogen verwachten.

Abarth 500eLaten we eens kijken naar de prestaties. De Abarth sprint van 0 naar 100 km/u in 7 seconden. Hij is daarmee een fractie sneller dan de voornaamste concurrent. De Mini Cooper SE doet er namelijk 7,3 seconden over. Maar ook een ‘gewone’ Hyundai Kona Electric is met 7,8 seconden amper langzamer. En zo zijn er nog veel meer BEV’s die deze sprint in 7-8 seconden doen.

De Abarth 500e is in de sprint overigens wel aanzienlijk rapper dan zijn tegenhangers met verbrandingsmotor. Maar ja, zoals gezegd, bij een elektrische auto is dat min of meer normaal. Maar wie weet brengt de toekomst nog meer. Het onthulde model is waarschijnlijk slechts de eerste zal zijn van een hele nieuwe reeks elektrische modellen van Abarth. Goede kans dat er de komende jaren een veel rappere Abarth 500e komt.

Accu gelijk aan de Fiat 500e

De topsnelheid is nog niet bekend maar daar hoeven we waarschijnlijk niet al te veel van te verwachten. De 500 is en blijft immers een stadsautootje. Verder krijgt de Abarth 500e dezelfde 42 kWh accu als de Fiat 500e. Behalve de motor is ook het vermogensbeheer aangepast voor sportief rijden. Aan de DC-snellader kan de 500e worden opgeladen met maximaal 85 kW terwijl dit aan de AC-lader met de gebruikelijke 11 kW kan.

Rijmodi

De bestuurder kan de prestaties en het rijgevoel naar behoefte aanpassen door middel van de verschillende rijmodi. Hij kan daarbij kiezen uit de modi Touring, Scorpion Street en Scorpion Track. In de eerste modus lift de nadruk op een vlotte acceleratie zonder de efficiëntie uit het oog te verliezen. Bij Scorpion Street is de regeneratie sterker en is ook one-pedal driving mogelijk. In Scorpion Track wordt de afstelling van de elektrische Abarth geoptimaliseerd voor het racecircuit.

Abarth 500e

Dat de Abarth 500e een sportinterieur krijgt, spreekt voor zich. Op het dashboard zien we het vertrouwde UConnect infotainmentsysteem met een 10,25-inch display dat navigatie, Android Auto en Apple CarPlay en Performance Pages biedt. Het geluid wordt weergegeven door een JBL-geluidssysteem. Uiteraard heeft de Abarth 500e  een uitgebreid scala assistentiesystemen.

Geluid. Ja, écht!

Het geluid is bij Abarth voertuigen altijd belangrijk geweest. Carlo Abarth is zijn bedrijf ooit begonnen met sportuitlaten. Voor de elektrische Abarth 500e heeft men een speciaal akoestisch waarschuwingssysteem AVAS ontwikkeld. Daarmee moet hij zich onderscheiden van alle andere elektrische auto’s op de markt. De fancommunity heeft aan de hand van de polls gekozen voor een gitaarjingle. En dat is niet het enige. De elektrische Abarth heeft als allereerste auto in dit segment een Sound Generator. Deze moet het geluid van een benzinemotor nabootsen. Hoe gek kun je het wel niet bedenken. Gelukkig is die Sound Generator optioneel.

 

Scorpionissima Edition

Abarth blijft zijn tradities – en dus ook de schorpioen – trouw. De eerste editie van de Abarth 500e heet namelijk Scorpionissima Edition. Uiteraard is die volgestouwd met een uitgebreide speciale uitrusting. Die omvat onder anderen 18-inch Titanium Grey lichtmetalen velgen, privacy glass voor de achterruiten, sportpedalen, Alcantara sportstoelen en lederen bekleding voor het dashboard en de deurpanelen. Je kunt kiezen uit een gesloten of oprolbaar dak. Qua kleur heb je de keus uit Acid Green en Poison Blue, beide uiteraard met Abarth graphics en het nieuwe Scorpion logo.

Abarth is opgericht in 1949 en jawel, de Scorpionissima wordt geproduceerd in 1.949 eenheden. Tot 22 december hebben de Abarth fans voorrang, daarna kan iedereen dit rappe Italiaanse autootje bestellen.

 

Vorig artikelWebwinkels onder vergrootglas van het ILT omdat ze te snelle fatbikes aanbieden
Volgend artikelOutisan e-Wagon: ook de bolderkar wordt elektrisch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in