AanZET-subsidie voor elektrische vrachtwagens vanaf 9 mei beschikbaar

AanZET-subsidie voor elektrische vrachtwagens

Transporteurs en andere bedrijven kunnen vanaf 9 mei subsidie aanvragen voor de aanschaf van elektrische vrachtwagens. De ‘Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks’, oftewel AanZET-subsidie, moet elektrische trucks rendabel maken en vergoedt ondernemers tot maximaal 131.900 euro.

Meerprijs compenseren

Accu-elektrische en waterstof-elektrische vrachtwagens zijn de toekomst, dat ziet de overheid inmiddels ook in. Het probleem is echter dat dergelijke vrachtwagens een veel hogere aanschafprijs hebben en daarom (nog) niet rendabel zijn voor verreweg de meeste bedrijven. De nieuwe AanZET-subsidie dekt een deel van de aanschafkosten en ‘zet’ daarmee ondernemers ‘aan’ om toch te kiezen voor de duurzame vrachtwagens.

Hoogte subsidie afhankelijk van soort vrachtwagen

De subsidieregeling vergoedt specifiek een deel van de meerkosten van een elektrische vrachtwagen en kan oplopen tot 131.900 euro. De exacte hoogte van de vergoeding hangt af van het type vrachtwagen dat aangeschaft wordt en de grootte van het bedrijf. Grote vrachtwagens krijgen relatief meer vergoeding, evenals kleine bedrijven. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) maakt onderscheid tussen drie vrachtwagens: N2, N3 bakwagen en N3 trekker-oplegger.

AanZET-subsidie voor elektrische vrachtwagens

Schaft een bedrijf een ‘N2’ vrachtwagen aan dan krijgt het tussen de 12,5 en 25% vergoed. Kopers van een N3 bakwagen kunnen rekenen op een vergoeding van tussen 15 en 28,5% van de meerwaarde. De vergoeding is het hoogste voor N3 trekker-oplegger vrachtwagens, namelijk tussen de 20 en 37%.

Grootte onderneming ook van belang

Daarnaast maakt de I&W onderscheid tussen bedrijven. Kleine ondernemingen, bedrijven met minder dan 10 fte, krijgen tot 37% vergoed, terwijl grote bedrijven ( > 250 fte) tot ‘slechts’ 25% vergoed krijgen. Middelgrote bedrijven kunnen rekenen op een steunpercentage tot maximaal 28,5%.

Totaal 40 miljoen beschikbaar

Vooralsnog heeft de overheid maar liefst 40 miljoen euro aan de kant gezet voor de subsidieregeling, waarvan 13,5 miljoen voor dit jaar bedoeld is. De regeling loopt in ieder geval tot begin 2027. Of de subsidie daarna ook nog van toepassing is, is maar de vraag. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat tegen die tijd de TCO van elektrische trucks lager is.

AanZET-subsidie voor elektrische vrachtwagens

Vorig artikelAmerikaanse Indi EV waarschijnlijk ook in Europa verkrijgbaar
Volgend artikelHonda plant 3 verschillende platformen voor toekomstige EV’s

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in