zaterdag, 20 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsAanvragen laadpalen: grote verschillen bij de gemeenten

    Aanvragen laadpalen: grote verschillen bij de gemeenten

    Vattenfall heeft onderzoek gedaan naar het aanvragen van laadpalen, en hoe de procedures bij de verschillende gemeentes gaat. Uit dit onderzoek blijkt dat er per gemeente grote verschillen zijn. Dit zit vooral in de periode waarin een publieke laadpaal voor elektrische auto’s wordt gerealiseerd.

    Die periode blijkt gemiddeld 18 weken te zijn. Maar bij een aantal gemeenten is die periode veel langer. Hij kan volgens het onderzoek van Vattenfall zelfs oplopen tot negen maanden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn Bergen (Noord-Holland), Uitgeest, Castricum, Heiloo en Gooise Meren. De kortste doorlooptijd (twaalf weken) hebben de gemeenten Den Helder, Wageningen en Loon op Zand.

    Aantal EV’s per laadpunt in een jaar tijd bijna verdubbeld

    Zoals de laatste tijd meer en meer blijkt, krijgen bezitters van elektrische auto’s steeds meer moeite om een vrije publieke laadpaal te vinden. Het aantal elektrische auto’s is vorig jaar enorm gestegen maar het aantal laadpalen is minder snel gestegen. Begin 2019 was er nog een publiek laadpunt voor elke 2,2 elektrische auto’s. Begin dit jaar moet een publiek laadpunt met maar liefst 3,9 elektrische auto’s worden gedeeld. Er wordt verwacht dat het aantal elektrische auto’s de komende jaren in een stroomversnelling komt, mede door de subsidieregeling voor particulieren en de komst van meer betaalbare elektrische auto’s.

    Onduidelijkheid over mogelijkheden

    De meeste gemeenten (bijna 80 procent) bieden hun inwoners de mogelijkheid om via de gemeentelijke website een openbare laadpaal aan te vragen. Deze zijn bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld geen garage of eigen oprit hebben en hun elektrische auto niet op eigen terrein kunnen opladen. Volgens Vattenfall wordt minstens 70 procent van alle auto’s in Nederland momenteel op de openbare weg geparkeerd.

    Maximale loopafstand: 150 tot 500 meter

    Gemeenten streven naar een redelijke afstand tussen de laadpaal en de locatie waar men woont of werkt. Volgens het onderzoek van Vattenfall is die maximale loopafstand naar een laadpaal gemiddeld 261 meter. Maar die afstand verschilt enorm per gemeente. In de gemeenten Veere, Landsmeer, Middelburg en Zutphen hanteert met 150 meter terwijl die in de gemeente Hardinxveld-Giessendam maar liefst 500 meter bedraagt.

    Kip-ei-verhaal

    Pieter van Ommeren, directeur Vattenfall InCharge Nederland, ziet de afgelopen jaren de positieve invloeden van een goed zichtbaar, wijd verbreid laadnetwerk: “Kies je elektrisch, dan moet je kunnen laden. Maar zonder laadpalen in de buurt kiezen mensen minder snel voor een elektrische auto. Dat klinkt misschien als een kip-ei-verhaal, maar we zien dat het zo werkt, ook in positieve zin. Hoe meer laadpalen mensen zien, des te meer vertrouwen krijgen ze in elektrisch rijden. En en des te makkelijker wordt de overstap naar een elektrische auto. Dit zagen we de afgelopen jaren al bij mensen die vanwege een hybride auto een laadpaal aanvroegen. Deze mensen kozen bij hun volgende auto voor volledig elektrisch, omdát ze die zekerheid van een laadpaal in de buurt hadden.”

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos