elektrische auto’s in Nederland

Aantal volledig elektrische auto’s in een jaar tijd verdubbeld

Goed nieuws van het CBS: het aantal volledig elektrische auto’s in Nederland is in een jaar tijd verdubbeld. Er waren in Nederland op 1 januari 2019 bijna 45 duizend volledig elektrische personenauto’s. Dat houdt in dat bijna 1 op de 3 stekkerauto’s volledig elektrisch is. Wel is het aantal plug-in hybrides afgenomen. Dat aantal is het afgelopen jaar met meer dan 3 procent afgenomen tot bijna 94 duizend. Het totale aantal auto’s met een stekker (dus volledig elektrische personenauto’s én plug-in hybrides) is in 2018 met 16 procent toegenomen. Deze aantallen zijn afkomstig van het CBS die ze weer baseert op de kentekenregistratie van de RDW.

Steeds meer stekkerauto’s in Nederland

Procentueel gezien is het aantal stekkerauto’s in Nederland nog vrij gering. Op 1 januari 2019 had slechts 1,6 procent van alle personenauto’s in Nederland een stekker. Maar samen zijn dat er toch een heleboel. Er waren in Nederland op 1 januari 2019 bijna 139 duizend stekkerauto’s. We hebben het hierbij over volledig elektrische personenauto’s (FEV’s) en plug-in hybrides (PHEV’s). Het merendeel van de stekkerauto’s, namelijk bijna 77 procent, wordt zakelijk gereden.

Aantal volledig elektrische auto’s snel gestegen

Het aantal volledig elektrische auto’s in Nederland is in vijf jaar bijna vertienvoudigd. De grootste groei vond het afgelopen jaar plaats. Het aantal volledig elektrische auto’s is toen meer dan verdubbeld.

Minder plug-in hybrides

Het aantal plug-in hybrides is iets gedaald. In Nederland reden er op 1 januari bijna 94 duizend PHEV’s rond. Dat is ruim 3 procent minder het jaar ervoor. Vanwege de gewijzigde bijtelling is het aantal plug-in hybrides vanaf 2014 fors gestegen maar de afgelopen twee jaar werden ze nog maar mondjesmaat verkocht.

Nieuwe stekkerauto’s bijna altijd volledig elektrisch

Er is onder de stekkerauto’s een duidelijke verschuiving gaande van (plug-in) hybrides naar volledig elektrische auto’s. Van de nieuwe stekkerauto’s is in 2018 zo’n 90 procent volledig elektrisch. Er werden vorig jaar zo’n 28 duizend nieuwe stekkerauto’s op kenteken gezet. In 2017 waren dat er nog maar zo’n 10 duizend. , ruim 18 duizend meer dan in 2017. Omdat er ook een aantal stekkerauto’s werden geëxporteerd of om een andere reden van het straatbeeld verdwenen kwam het totaal aantal stekkerauto’s per 1 januari 2019 op 139 duizend uit.

Tesla onverminderd populair

Net als voorgaande jaren was de Tesla Model S in 2018 de populairste volledig elektrische auto. Er reden begin dit jaar 12 duizend exemplaren van dit model rond. Ook de Jaguar I-Pace, Nissan Leaf en de Tesla Model X waren vorig jaar populair. Onder de plug-in hybrides was de Mitsubishi Outlander ook vorig jaar het populairst. Hiervan reden er per 1 januari bijna 23 duizend van. De nummer twee is de Volvo XC60 T8 Twin Engine.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven