vrijdag, 21 juni, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsAantal elektrische voertuigen steeg vorig jaar met 41%

  Aantal elektrische voertuigen steeg vorig jaar met 41%

  Volgens de Global Electric Vehicle Outlook 2021 van het Internationale Energieagentschap (IEA) steeg het aantal geregistreerde elektrische voertuigen vorig jaar met 41%. Dit ondanks de wereldwijde inzinking in de autoverkoop als gevolg van de pandemie. Daardoor daalde de wereldwijde autoverkoop namelijk met 16%.

  Nu zo’n 10 miljoen elektrisch voertuigen op de weg

  Er werden volgens de Global Electric Vehicle Outlook 2021 in 2020 wereldwijd ongeveer 3 miljoen elektrische auto’s verkocht. Dit komt overeen met een marktaandeel van 4,6%. Europa haalde voor het eerst China in als ‘s werelds grootste markt voor elektrische voertuigen. Het IEA schat dat er eind 2020 wereldwijd 10 miljoen elektrische auto’s op de weg waren. Ook is de IEA optimistisch over de korte termijn trends.

  Vooral Europa en China

  Volgens het IEA steeg de wereldwijde verkoop van elektrische auto’s in het eerste kwartaal van 2021 met ongeveer 140% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Deze stijging komt vooral voor rekening van China en Europa, waar respectievelijk zo’n 500.000 voertuigen en 450.000 elektrische voertuigen op de weg kwamen. In de VS verdubbelde de verkoop maar is het marktaandeel van elektrische voertuigen nog steeds heel gering.

  Over op elektrisch

  Nagenoeg alle autofabrikanten schakelen over op elektrische voertuigen. De Global Electric Vehicle Outlook 2021 vermeldt dat 18 van de 20 grootste autofabrikanten ter wereld hebben aangekondigd om hun modellenportfolio uit te breiden en de productie van elektrische voertuigen snel op te voeren. Vorig jaar boden de autofabrikanten maar liefst 370 modellen elektrische auto’s aan. Dat is op jaarbasis een stijging van 40%.

  Ondersteunende regelgeving en stimulansen

  Het IEA-rapport Global Electric Vehicle Outlook 2021 stelt dat er drie belangrijke redenen zijn voor de veerkracht van de EV-verkoop tijdens de pandemie. Een daarvan is ondersteunende regelgeving, zoals CO2-emissienormen en mandaten voor emissievrije voertuigen. Ook werden in sommige landen extra stimulansen opgezet om de verkoop van EV’s te vrijwaren van economische recessies. Ook het groeiende aantal elektrische voertuigen dat te koop worden aangeboden – in combinatie met de daling van de accukosten – wordt als oorzaak genoemd.

  Gezonde groei

  Volgens het IEA-rapport mogen we in dit decennium dankzij het bestaande beleid wereldwijd een gezonde groei verwachten. In wat het IEA het ‘Stated Policies Scenario’ noemt, bereikt het aantal elektrische voertuigen (alle soorten behalve twee- en driewielers) in 2030 waarschijnlijk het aantal van 145 miljoen eenheden. Dit komt overeen met 7% van het wereldwijde voertuigenpark.

  Klimaatdoelstellingen van invloed op groei

  Het rapport meldt ook dat de EV-markten aanzienlijk groter zouden zijn als de regeringen hun inspanningen om de klimaatdoelstellingen te bereiken versnellen. In het ‘scenario voor duurzame ontwikkeling’ dat het IEA promoot zijn er in 2020 ongeveer 230 miljoen elektrische voertuigen, een aandeel van 12%. Als de regeringen hun huidige beleid voortzetten zal het wereldwijde EV-wagenpark de uitstoot van broeikasgassen met meer dan een derde verminderen. Het scenario ‘Duurzame ontwikkeling’ zou tot een vermindering van twee derde leiden.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos