vrijdag, 12 augustus, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsAandeel elektrische auto’s bij nieuwverkopen is meer dan verdubbeld

  Aandeel elektrische auto’s bij nieuwverkopen is meer dan verdubbeld

  Het moge geen verrassing zijn dat de verkoop van elektrische personenauto’s in de lift zit. Het aantal nieuw geregistreerde elektrische auto’s lag in de eerste helft van dit jaar maar liefst 82,9 procent hoger dan in dezelfde periode in 2021. Als we naar het ‘aandeel elektrisch’ kijken, is er zelfs sprake van een verdubbeling.

  Uit de cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC blijkt dat er tot en met juni maar liefst 29.531 elektrische auto’s zijn geregistreerd. De BOVAG en RAI Vereniging zijn van mening dat dit mede te danken is aan het extra budget die de overheid dit jaar voor de particuliere aanschafsubsidie beschikbaar stelde, en vanwege het feit dat er steeds meer betaalbare elektrische personenauto’s op de markt zijn. BOVAG en RAI pleiten er dan ook voor om de stimuleringsmaatregelen voor elektrisch rijden ook na 2025 te verlengen. Daarin worden ze slechts deels tegemoet gekomen.

  Bijtelling elektrische auto 2023

  De bijtelling voor het privé gebruik van een zakelijke auto blijft in 2023 en 2024 net als dit jaar op 16 procent staan. Wel wordt de ‘cap’ waarop dit bedrag van toepassing is, volgend jaar verlaagd van 35.000 euro naar 30.000 euro. Dit maakte staatssecretaris Van Rij van Financiën onlangs bekend.

  Subsidiepot particulieren is nu leeg

  De subsidiepot voor de aanschafsubsidie voor particulieren is dit jaar overtekend, zowel voor nieuwe als gebruikte elektrische auto’s. Particulieren moeten dus wachten tot 2 januari 2023 voordat ze weer subsidie kunnen aanvragen. Het subsidiebedrag voor nieuwe elektrische auto’s is dan bovendien lager en bedraagt dan bedrag 2.950 euro.

  Uiteraard vinden de RAI Vereniging en BOVAG dit een gemiste kans. Ze hebben inderdaad gelijk dat het verstandig kan zijn om de jaarschotten voor de subsidie los te laten. Dan kan het budget dat voor volgend jaar bestemd is, naar voren worden gehaald. Dan kunnen er dit jaar nog meer automobilisten – en het milieu en klimaat – van profiteren.

  De fiscale stimuleringsmaatregelen zijn nu tot eind 2025 vastgelegd. De BOVAG en RAI Vereniging dringen erop aan om de markt voor particuliere en zakelijke elektrische auto’s ook na 2025 te blijven stimuleren.

  Aandeel ‘elektrisch’ gestegen naar bijna twintig procent

  Het aandeel volledig elektrisch auto’s in de nieuwverkopen van personenauto’s ligt in de eerste maanden van dit jaar 2022 op 19,2 procent. Dat percentage is bijna 10 procent hoger dan vorig jaar. Toen bedroeg het aandeel ’elektrisch’ in de eerste zes maanden op 9,9 procent. Hier is dus wel sprake van een verdubbeling.

  Dankzij de aanschafsubsidie kiezen ook meer particulieren voor een elektrische auto. Eind juni lag het aandeel ‘particulier’ (inclusief private lease) op 47,81 procent. Vorig jaar was dat nog 26,3 procent.

  Hybride en plug-in hybride

  Omdat de autofabrikanten de gemiddelde uitstoot van hun wagenpark moeten verlagen, bieden zij ook steeds meer hybride (HEV) of plug-in hybride (PHEV) auto’s aan. Vanwege de elektrische ondersteuning zijn deze in de praktijk een stuk zuiniger. Met het oog op de huidige brandstofprijzen kan daar aardig mee worden bespaard. Ze zijn vaak ook amper duurder dan vergelijkbare auto’s met verbrandingsmotor omdat daarvoor – vanwege de hogere CO2-uitstoot –meer BPM moet worden afgedragen.

  Volgens de RAI Vereniging, BOVAG en RDC zijn er in de eerste zes maanden van dit jaar 18.731 PHEV’s. Vorig jaar waren dat er 15.926. Bij de hybrides zien we dat het aantal registraties in het eerste halfjaar van 2022 met 24 procent is gestegen naar 16.648, ook aanzienlijk meer dan de 13.392 registraties in 2021.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Met het verbod op benzineauto’s vanaf 2035 komt de schone stad dichterbij

  Vanaf 1 januari 2035 is het niet meer mogelijk een nieuwe auto op benzine, diesel of gas aan te schaffen. Hoog tijd dus om ons klaar te maken voor deze verandering, en de transitie naar elektrische mobiliteit te versnellen.

  e-Videos