79% van alle elektrische voertuigen in Australië zijn Chinees

Chinese merken van elektrische voertuigen verkopen auto’s in bijna alle delen van de wereld, maar nergens is de Chinese dominantie zo groot als in Australië. In het eerste kwartaal van 2024 werden er 25.468 elektrische auto’s in Australië verkocht, waarvan 79% afkomstig was uit China. Alle elektrische voertuigen in Australië met een prijs onder de AU$50.000 (31.000 euro) zijn Chinees.

Sterke banden

De sterke positie van Chinese automerken in Australië is niet vanzelf gekomen. Al sinds de vroege jaren 2010 zijn ze actief in het land. In het begin waren ze vooral succesvol met goedkope benzinepick-ups, maar de laatste jaren richten ze zich steeds meer op elektrische auto’s. De sterke economische banden tussen Australië en China spelen een belangrijke rol in dit succes. Ondanks recente spanningen is China nog steeds met afstand de grootste handelspartner van Australië. Ook is er veel migratie: Chinezen vormen de op twee na grootste migrantengroep in Australië en de grootste groep buitenlandse studenten.

De Australische EV-markt

De verkoop van elektrische voertuigen in Australië is fors gestegen: met 46% in de eerste drie maanden van 2024 ten opzichte van 2023. Het EV-marktaandeel bedraagt nu net onder de 10%. Tesla is nog steeds het grootste EV-merk in Australië, maar de verkoop daalde met 8,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. BYD is met een stijging van 12% naar de tweede plaats geklommen, terwijl Volkswagen met een daling van 3% naar de derde plaats zakte.

Chinese automakers, wie doet wat?

BYD

BYD is het grootste Chinese automerk, ook in Australië. Het merk heeft diverse modellen in het aanbod, waaronder de Dolphin, Atto 3, Seal en Sealion 6 PHEV (Song Plus). Later dit jaar komt ook de BYD Shark PHEV pick-up truck naar Australië, die in mei in Mexico werd onthuld. De BYD Dolphin is met een prijs van AU$ 36.890 (23.000 euro) de goedkoopste EV in Australië.

GWM

Great Wall Motors (GWM) is al sinds 2009 actief in Australië. Het bedrijf verkoopt SUV’s en pick-up trucks onder verschillende merknamen. De enige EV van GWM is de ORA 3, die in bijna alle landen waar GWM actief is te koop is. GWM verkoopt daarnaast veel hybrides in Australië, zoals de Tank 300 Hybrid, de Cannon Alpha Hybrid en de Jolion Hybrid. Het zijn geen PHEV’s, maar HEV’s die speciaal voor de export zijn ontwikkeld en niet in China verkrijgbaar zijn.

SAIC

SAIC is met twee merken actief: LDV (Maxus) en MG. Het EV-aanbod van LDV bestaat uit de eDeliver7 en eDeliver 9 bestelbussen en de Mifa 9 MPV. Maxus verkoopt verder de eT60, op dit moment de enige volledig elektrische pick-up truck op de Australische markt. LDV introduceert later dit jaar de productieversie van de GST concept in Australië, een dikke ‘ute’ die het de Toyota Hilux en Ford Ranger moeilijk moet gaan maken. MG verkoopt een combinatie van hybrides en EV’s, waaronder de MG3 Hybrid, de MG HS PHEV, de MG4 en de ZS.

SAIC LDV (Maxus) eT60 – de enige volledig elektrische pick-up truck in Australië

En de rest?

Zoals altijd blijft het daar niet bij, want andere Chinese merken hebben de Australische EV markt ook in de smiezen. Chery verkoopt al benzinemodellen en later dit jaar ook de elektrische Omoda E5. JAC is actief met diesel pick-up trucks en elektrische vrachtwagens en komt volgend jaar met de T9 PHEV en mogelijk met de JS6 PHEV SUV.

Omoda-E5

Concurreren met elkaar

Net als in andere exportlanden met een kleine EV-markt concurreren de Chinese merken vooral met zichzelf. Dat is in Australië het best te zien bij de kleine EV’s en bij de PHEV pick-up trucks. Er is simpelweg geen concurrentie van niet-Chinese merken. Tesla zit in een hogere prijsklasse en veel andere EV’s zijn er niet (leuk detail: de Australische Tesla Model 3 en Model Y rollen van de band in… Shanghai). China heeft dus een nieuwe markt opengebroken en vervolgens is het onderling oorlog. Dat is een heel ander beeld dan in Europa, waar de Chinezen zowel met elkaar als met Europese merken om de gunst van de consument strijden. De Australische overheid maakt zich dan ook niet al te druk om Chinese staatssubsidies op EV’s, wel zijn er zorgen over risico’s verbonden aan privacy en dataverzameling. Maar dat zal de stortvloed van Chinese merken naar het land van de kangoeroe voorlopig niet stoppen.

Vorig artikelDuurtest Hyundai KONA Electric (2024): drie maanden op de proef
Volgend artikelDe nieuwe Peugeot E-5008 steelt de show

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in