2018, het jaar van bewustwording. Column door Maarten Hachmang

Het jaar 2018 is alweer bijna voorbij. En dat betekent dat het tijd is voor reflectie, bezinning, een terugblik op het afgelopen jaar en even stilstaan bij wat er allemaal gebeurd is. En dat is veel, mensen. Heel veel. De EV-sector is met horten en stoten volwassen aan het worden. Een klein overzichtje met de highlights.

De (aankondiging van) de elektrische Hyundai Kona heeft het landschap flink veranderd. Ineens was Hyundai daar, dat na het succes van de Ioniq zomaar een elektrische cross-over met flinke batterij in de markt zet. Hiermee zet het de Duitsers op snelheid én de Amerikanen op prijs direct in hun hemd met een 1-0 achterstand. Niet verwonderlijk dat de levertijden van deze EV dan ook lang zijn. Daarna komt Kia met de e-Niro die ook een flinke wachtlijst kent. En vergeet de sexy i-Pace van Jaguar niet die as we speak nog volop op kenteken worden gezet. Van allerlei bestaande modellen komen versies met grotere batterijen, laadmogelijkheden op hogere snelheden, én lagere prijzen of een combi van dat alles.

Volvo, Volkswagen & Opel

Diverse autobedrijven hebben aangegeven te stoppen met het produceren van auto’s met brandstof motoren. En niet de kleinsten. Volvo stopt eind 2019 al met voertuigen met alleen een brandstofmotor. Volkswagen stopt in 2026 met de ontwikkeling van nieuwe ice’s en het verhaal gaat dat Opel na 2023 alleen maar een elektrische line-up in de planning heeft staan.

De wachttijden voor alle EV’s nemen toe en zelfs de tweedehands markt begint te kleuren, waarbij er zomaar twintig procent meer voor een tweedehands Leaf of Zoé betaald wordt dan pakweg één jaar geleden. Het aantal volledig elektrische auto’s is in Nederland in 2018 verdubbeld. Procentueel gezien is het aantal nog relatief klein (0,5%) maar de groei is extreem.

In veel grote steden op deze planeet wil de plaatselijke overheid helemaal geen fossiele brandstof auto’s meer zien. Ook zijn er al regels in ruim dertig landen opgesteld om te stoppen met brandstof auto’s. In Oostenrijk bijvoorbeeld willen ze na 2020 al geen nieuwe brandstof auto’s meer in de verkoop hebben [1]. In Noorwegen hebben ze het voornemen daar in 2025 mee te stoppen, en in Nederland vanaf 2030.

Publieke opinie verandert pijlsnel

In de loop van 2018 kwam er steeds meer aandacht voor EV, vooral het laatste kwartaal van 2018 lijkt EV hot-topic. Waar er begin 2017 misschien één keer per maand een artikeltje in het mainstream nieuws voorbij kwam, stonden er nu soms drie EV gerelateerde artikelen per dag op de voorpagina van nu.nl De publieke opinie verandert pijlsnel. Velen zijn het er nu al over eens dat de verbrandingsmotor geen toekomst meer heeft en vragen zich eerder af wannéér en vooral hóe we dit punt zonder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen bereiken.

Eerste groeistuipjes

Allemaal rozengeur en maneschijn, zul je je wellicht afvragen. Helaas: nee. Er zijn ook nog best wel problemen die klaarliggen om in 2019 op te pakken. Het aantal EV’s in Nederland is bijvoorbeeld dan wel verdubbeld maar het aantal publieke laadpalen blijft achter. Gemeentes en vooral netbeheerders hebben te weinig installateurs en kunnen de groei absoluut niet bijbenen met in sommige regio’s wachttijden van meer dan tien maanden tot gevolg. Autodealers verstrekken te vaak nog tegenstrijdige of onjuiste informatie aan de onwetende consument, daar moet nog veel aan voorlichting gebeuren. Gemeentes weten vaak niet welke regels wel/niet gelden bij bijvoorbeeld een verlengde private aansluiting (VPA) en ICE’ing (met een plof-auto parkeren op een laadplek) wordt nog steeds matig gehandhaafd. De eerste groeistuipjes van de EV-sector worden ook zichtbaar. Er is geen stad meer te vinden waar je tijdens kantooruren op een industrieterrein een vrije laadpaal vindt, door de weeks na de avondspits is het al niet veel beter in een gemiddeld Nederlands stadscentrum.

De wijzer op de weegschaal van scepsis naar bewustwording heeft dit jaar het absolute midden gepasseerd richting de ‘bewustwording’ kant.

Er zijn diverse auto’s met 1-fase lader uitgekomen, dit is een probleempje wat op verschillende manieren wordt opgelost maar voorlopig kan dat in Nederland best wat gepuzzel zijn met fases en loadbalancing. Maar al deze probleempjes daargelaten, denk ik dat 2018 een ommekeer heeft veroorzaakt in autorijdend Nederland. Zelfs de grootste anti-EV mensen (ik stel me daar dan altijd iemand bij voor die pas vorig jaar een mobiele telefoon in gebruik heeft genomen en die met enig schuldgevoel over zijn/haar principes heen is gestapt) kijken nu toch licht geïnteresseerd naar EV. De wijzer op de weegschaal van scepsis naar bewustwording heeft dit jaar het absolute midden gepasseerd richting de ‘bewustwording’ kant. En dát is wat mij betreft toch wel de conclusie van 2018.

Ik wens alle lezers van e-Drivers.com een waanzinnig 2019 toe met veel gezondheid, liefde, levenslust en veilige kilometers. Bedankt voor alle views en commentaren en tot volgend jaar!

Maarten Hachmang

Heb je een vraag aan Maarten Hachmang? Stel ‘m HIER.

Vorig artikelDriekwart van de Tesla-rijders kreeg afgelopen jaar snelheidsboete
Volgend artikelVolkswagen teaset volledig elektrische buggy op kerstkaart

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in