100 km/h is een prima snelheid voor fossiele brandstof auto’s. Column door Maarten Hachmang

Vandaag besluit het kabinet dat iedereen overdag op de snelweg een maximum snelheid van 100 kilometer per uur krijgt opgelegd vanwege het ‘stikstofprobleem’.  Maar in een elektrische auto produceer je natuurlijk geen emissie, niet bij 100km/h, maar ook niet bij 130km/h.

En dus biedt deze wetswijziging een enorme kans om elektrisch rijden een goeie boost te geven. En voor alle boe-roepers over grijze energie: Het merendeel van de Nederlandse elektrische voertuigen wordt al jaren op groene energie geladen. Dat kan zijn van je eigen zonnedak of windmolen of van de laadpaal, waar vrijwel altijd groene energie  contracten op zitten of op het werk via het zonnedak daar. Ook de meeste snellaadaanbieders bieden uitsluitend Hollandse groene stroom aan. Via een groene laadpas wordt daarnaast ook nog eens elke kWh groen ingekocht dus EV laden gebeurt vaak dubbel-groen.

Verder kost het ook ongeveer 6 kWh om 1 liter brandstof te produceren. Nog voordat je die liter brandstof in de fik steekt, dus. Dat is een hoeveelheid stroom waar iemand met een elektrische auto zo’n 30km mee  af kan leggen!

Conform Oostenrijks’ model lijkt het me daarom een uitstekend idee om dergelijk verkeersbord ook in Nederland in te voeren.  Automatische handhaving kan gewoon prima op 130km/h gebeuren, voor de avonden is het dan al keurig afgedekt. Fossiele auto’s die overdag harder dan 100km/h rijden kunnen via controles door boa’s of Nationale Politie eruit gepikt worden, de RDW houdt precies bij of het wel of geen brandstofauto is, en bij menselijke controle hoeven de ambtenaren alleen even het motorgeluid te checken of anders de aanwezigheid van een uitlaat onder de auto te controleren.

Geen uitlaat, geen boete! Ik zeg doen!

Maarten Hachmang

Vorig artikelChakratek introduceert snellader met buffer op kinetische energie
Volgend artikelHyundai streeft met RANC-technologie naar fluisterstille cabines

5 REACTIES

  1. Leuk artikel Maarten maar ik heb toch wat aanmerkingen op je veronderstellingen.

    Met groene stroom je auto op laden is een nobel streven maar in praktijk (momenteel) nagenoeg onmogelijk. Neem nou Amsterdam, Nuon zegt dat je daar altijd met 100%groene stroom aan het laden bent (https://www.vattenfall.nl/producten/elektrisch-rijden/openbare-laadpaal/),voor zover ik weet kan je een laadpaal niet direct op een windmolen aansluiten en is de laadpaal gewoon op het energienet aangesloten. Op dit moment is het aandeel uit zon en wind in 2019 14,1 (https://twitter.com/BM_Visser/status/1191640376362328064). Daarnaast geef je aan dat je via een laadpas groene kWh’s kan laden, dit kan de aanbieder niet bewijzen aangezien de laadpaal exploitant de stroom levert. De truc die hierbij gebruikt wordt is groene stroomcertificaten uit het buitenland inkopen om zo de consument een groen gevoel te geven. Meer info hoe dit werkt https://www.wisenederland.nl/groene-stroom/zo-werkt-de-handel-groene-stroom. Ik zeg niet dat die bedrijven verkeerd bezig zijn maar dubbel-groen?? laten we het verhaal eerlijk vertellen!

    Verder goed verhaal en ik ben voor EV 130 en ICE 100 🙂

  2. Juist die snelheidsverschillen zorgen voor opstoppingen. Iemand gaat inhalen, iemand anders maakt daar ruimte voor en daarachter volgt een kettingreactie van remmende auto’s.

    Op de korte afstanden 130 rijden levert nauwelijks tijdwinst op en dat beetje wordt teniet gedaan door bovengenoemd effect. Op de lange afstand gaat de tijdwinst verloren aan het extra opladen wat nodig is door extra energieverbruik waardoor je met de meeste EV’s zelfs langer onderweg bent.

    Dan liever allemaal 100 km/h, dan is iedereen eerder thuis.

  3. Ook een EV verbruikt 70% meer energie als ‘ie 130 rijdt – killing voor je range. Ook een EV die 130 rijdt draagt bij aan de ongevallen statistieken – en misschien nog wat harder vanwege het hogere gewicht.

    Geniet van de rust als we met zijn allen de cruise-control op 100 zetten!

  4. Ik woon zelf in Oostenrijk, ik heb hiervan nog nooit van gehoord. Volgens mij komt dit uit de dikke duim van van de columnist.

  5. Slecht idee om ev gebruik te stimuleren met harder rijden. Beter is het om ev gebruik financieel aantrekkelijk te maken en particulieren in ev te krijgen. Wat moeten af van de image dat ev voor yuppen is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in